Over de yogadocente Denise L. Walraven (1962)


In 1985 nam ik dansles op een dansschool die volgens de methode van de choreografe Pina Bausch dansonderricht geeft. Het is een moderne fysiek expressieve dansvorm waarbij het uitgangspunt ligt niet geïnteresseerd te zijn in hóe een danser beweegt, wel in wát de danser beweegt. Hiermee was de basis gelegd voor mijn toekomstige pad. Later combineerde ik deze dansvorm met modern-jazz-dance, trancedans en oerdans.
Langzaam bouwde ik het dansen af omdat yoga op mijn pad kwam. Van de traditionele hatha yoga ging ik over naar Kashmir yoga. Dit is een yogavorm die zich nadrukkelijk richt op het voelen van de lichaamsenergie door middel van het tastgevoel en tastimaginaties.

Vanuit de interesse voor lichaamswerk en lichaamsenergie volgde ik ook cursussen in Qi Gong en Healing Tao. Ik verdiepte mij in de chakrafilosofie in combinatie met yoga en verschillende (Osho)meditatievormen. Daarnaast ben ik geïnitieerd tot de 3e graad Reiki (TeraMai©).

De opleiding voor yogadocente aan de Universele Yoga Opleiding was een logisch vervolg. In 2008 sloot ik deze opleiding af met een diploma tot yogadocente. De relatie met jezelf en de verbinding met de medemens staan centraal in deze opleiding. De balans tussen voelen en denken, basisvertrouwen in jezelf, eigen verantwoordelijkheid, de binnen- en buitenwereld als voortdurende reflectie, meditatie en invoelende oefeningen, aandacht vóór en contact mét je eigen lichaam, ademhaling en aarding zijn hierbij belangrijke pijlers.
Aansluitend heb ik in juni 2008 de licentie behaald om hormoon-yoga-therapie volgens de methode van Dinah Rodrigues© te geven. Dit is een yogavorm die vooral bedoeld is voor vrouwen in de overgang. Het is een serie van krachtige, dynamische yogaoefeningen in combinatie met speciale ademhalingstechnieken, concentratie- en visualisatieoefeningen. Het doel hiervan is om het hormoonniveau gunstig te beïnvloeden teneinde de lastige symptomen van de overgang te verzachten dan wel te verhelpen.

Mijn drijfveren van waaruit ik werk en les geef, zijn mijn eigen levenslessen, inzichten, verworven kennis en mijn oprechte intentie anderen te helpen.